Υποκύπτοντας στην πίεση των αγώνων...Γονείς Βοηθήστε!

04 March 2018

Εν όψη του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Καράτε Παίδων και Κορασίδων είναι σημαντικό να τονίσουμε τη σημασία της συμμετοχής και την ευκαιρία που δίνεται στα παιδιά ηλικίας από 6 έως 13 χρονών να αγωνιστούν, να εκτεθούν, να αποδώσουν μπροστά σε εκατοντάδες κόσμου και να αναμετρηθούν με αθλητές ίδιας ηλικίας και παρόμοιου σωματικού βάρους, από όλη την Ελλάδα.

Για κάποιους αθλητές του συλλόγου μας αυτή θα είναι η πρώτη τους εμπειρία σε μια τέτοια διοργάνωση, ενώ για τους περισσότερους το γήπεδο των Άνω Λιοσίων είναι οικείος πια χώρος. Άλλωστε, κάθε χρόνο η σχολή μας βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των μεταλλίων ενώ ταυτόχρονα οι αθλητές μας δείχνουν αθλητικό ήθος και εξαίρετη αγωνιστική συμπεριφορά.

Για την καλύτερη απόδοση στον αγώνα δεν αρκεί ο δάσκαλος, η προετοιμασία και η ικανότητα του αθλητή. Πολύ ουσιαστικό ρόλο παίζουν και οι γονείς και η σωστή υποστήριξή τους κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας και κατά τη διάρκεια των αγώνων.

Ακολουθείστε τις ακόλουθες συμβουλές μας ώστε να βοηθήσετε το παιδί σας να ανταπεξέλθει ψυχολογικά στην πίεση των αγώνων και να απολαύσει την εμπειρία της συμμετοχής:

1. Διαγνώστε την προσωπικότητά σας!

Αναγνωρίστε το δικό σας επίπεδο ανταγωνιστικότητας. Είστε από τη φύση σας ανταγωνιστικοί? Κάνετε κι εσείς κάποιο σπορ? Όταν παίζετε κάποιο παιχνίδι είστε αποφασισμένοι να κερδίσετε? Στο σχολείο ήσασταν ο καλύτερος μαθητής? Η δικής σας ανταγωνιστικότητα θα καθορίσει τη φυσική σας προδιάθεση στο μεγάλωμα του παιδιού σας.

2. Καταλάβετε το πόσο ανταγωνιστικό είναι το παιδί σας!

Κατανοήστε και σημειώστε το σημείο που βρίσκεται το παιδί σας στο ανταγωνιστικό φάσμα. Στη μία πλευρά, μπορεί να αποδίδουν το μέγιστο όταν βρίσκονται σε καταστάσεις ανταγωνισμού ενώ στην αντίθετη πλευρά μπορεί να αποφεύγουν οτιδήποτε ανταγωνιστικό. Φυσικά ένα παιδί εξελίσσεται καθώς μεγαλώνει, και όταν του δίδονται από νωρίς ευκαιρίες έκθεσης, μαθαίνει σταδιακά να ανταποκρίνεται σε αυτές.

3. Μην επιβάλετε την προσωπικότητά σας ή το άγχος σας στο παιδί σας!

Μετά την αυτογνωσία του γονέα και την ανάγνωση του επιπέδου ανταγωνιστικότητας του παιδιού, το πιο σημαντικό είναι να αποφύγουμε να μεταφέρουμε το άγχος του γονέα στο παιδί. Μπορεί εσείς να επιθυμείτε να παίξει το παιδί σας στους αγώνες λίγο συντομότερα από όταν επιθυμεί το ίδιο, ή από όταν θεωρεί ο δάσκαλος ότι είναι έτοιμο, όμως είναι σημαντικό να μην του μεταφέρετε τις δικές σας προτιμήσεις.

4. Παρατηρήστε τα σημάδια άγχους του παιδιού σας!

Όλα τα παιδιά αγχώνονται πριν τους αγώνες, άλλα το εκφράζουν λεκτικά και άλλα με διαταραχές συμπεριφοράς (πχ. Διαταραχές ύπνου, κακή διάθεση, ατονία, συνεχόμενη κούραση, μειωμένη όρεξη, συχνοουρία ακόμα και θέληση να σταματήσουν το άθλημα). Ακόμη είναι πιθανόν να μην εκφράσουν καθόλου το άγχος τους. Να είστε βέβαιοι ότι υπάρχει.

5. Ακούστε το παιδί σας!

Ακούστε το παιδί σας όταν είναι έτοιμο να σας μιλήσει, χωρίς να το πιέσετε εσείς να εκφραστεί. Μπορεί να είναι στο αυτοκίνητο, ή πριν κοιμηθούν, βρείτε την ευκαιρία και εκμεταλλευτείτε την, σταματώντας ότι άλλο κάνετε για να το ακούσετε.

6. Βοηθήστε το να είναι ένας ‘καλός χαμένος’!

Αυτό ξεκινάει από τα πρώτα χρόνια του παιδιού, όταν δεν επιτρέπετε στα μικρά παιδιά να ‘περνούν’ το δικό τους με εκρήξεις θυμού, ή όταν παίζετε οποιοδήποτε παιχνίδι και τους αφήνετε να χάνουν ίσως και περισσότερες φορές από αυτές που κερδίζουν. Η ήττα είναι μέσα στη ζωή. Από την ήττα παίρνεις περισσότερα μαθήματα παρά από τη νίκη. Είναι μεγάλο προσόν για παιδιά και ενήλικες, να μπορούν να σηκώσουν και πάλι τον εαυτό τους μετά από μία ήττα ή μια απογοήτευση.

7. Μην μάχεστε τις μάχες του!

Βλέπουμε συχνά γονείς, στην προσπάθειά τους να προστατεύσουν τα παιδιά να υποβιβάζουν τα συναισθήματα απογοήτευσης μετά από μια ήττα ή να μεγεθύνουν την επιτυχία τους μετά από μία νίκη. Σταθείτε πλάι στο παιδί σας, στηρίξτε το αλλά να θυμάστε ότι ο αγώνας είναι δικός του, δική του η επιτυχία και δική του η αποτυχία. Εάν το παιδί σας νιώθει αδικημένο, μην μιλήσετε εσείς εκ μέρους του. Δείξετε εμπιστοσύνη στον δάσκαλο που έχετε επιλέξει εσείς και ενθαρρύνετε το παιδί σας να μιλήσει με τον δάσκαλό του ώστε να κατανοήσει καλύτερα την κατάσταση.

Ας ευχηθούμε σε όλους τους αθλητές μας να έχουν καλούς αγώνες και να απολαύσουν την εμπειρία της συμμετοχής!